14-11-07

zaza schrijft

zaza schrijft. en zaza schrijft al lang. Wist je dat nog niet? wel, dan weet je het nu! Ik schrijf al sinds mijn 13 jaar, weet ik nog heel goed. Ik zat in het eerste middelbaar en was het eigenlijk helemaal zat om de ene poëziealbum na de andere te vullen met tekeningen van klasgenootjes die op niets trokken en van mama en papa (die uiteraard wél op iets trokken). Ik had besloten om die poëziealbums nu eens helemaal en volledig voor mezelf te houden en te vullen met: tekst, woorden, onzin enfin. Herkenbaar? ja tuurlijk, ieder meisje is ooit wel eens begonnen aan een dagboek, misschien is dat zelfs het geval bij één van mijn stoere vrienden. Kunnen we ooit eens een poll over organiseren (kan dat niet op deze oh zo handige website? nee? dringend invoeren! ja? super, eerste poll is bedacht!). Het verschil met de meeste van jullie zal wel zijn dat ik bléef schrijven. Die dagboekjes waren veel te klein en met Kerst kreeg ik dan wel een nieuwe maar tegen mijn verjaardag was die alweer vol gekliederd met spannende meisjesverhalen. Die boekjes werden al gauw te duur en een aantal van papa's schriften gingen eraan, maar die vond ik dan niet mooi genoeg. mijn schriften verdienden een harde kaft, dat stond sjieker. De woorden stapelden zich op, vol van liefde, vrolijkheid, verdriet en onsteltenis, beladen woorden van de puber die ik ooit geweest ben.

Tijdens mijn studies hebben die schriften geregeld maanden aan de kant gelegen. schrijven was stom en vooral ik dacht dat ik door te schrijven de dingen 'erger' maakte. ik vond dat ik teveel nadacht over alles en nog wat, dus stopte ik met schrijven, want dan zou ik ook niet zoveel nadenken en zou het leven simpeler zijn. Jeugdige naïviteit, niet waar?

Ondertussen ben ik ergens achter gekomen: ik kan schrijven... meer zelfs, ik heb ontdekt dat ik ook 'anders' kan schrijven. hoe zal ik het zeggen... het overkomt me af en toe - en hoe meer ik meemaak, hoe meer het me overkomt - dat er plots iets op papier staat dat ik zelf 'schoon' vind. Ik lees het dan opnieuw, en opnieuw, en opnieuw... zonder iets te veranderen want het beste schrijfsel staat er altijd in ene keer op heb ik gemerkt... en elke keer ik het lees sta ik verstomd van mijn eigen. ik kan schrijven...

mama gaat nog gelijk krijgen

Ik heb nog maar zelden iets laten lezen aan iemand. 't is de dagboekcultuur snap je. Behalve aan één iemand. Gedurende ongeveer een jaartje schreef ik alles wat ik mooi vond neer (ook trieste dingen kunnen mooi zijn) en gaf het haar. zonder woorden wist ik dat ze er verzot op was. Wellicht is dat nog altijd zo, wie zal het zeggen. Maar één ding stond vast: ik genoot ervan om voor íemand te schrijven.

Nu, zonder er veel erg in te hebben schreef ik voorbije maandag een mail naar enkele van mijn beste vriendinnekes, stiekem noemen we onszelf al het 'heilige vijftal' (altijd wel leuk om jezelf op een geoorloofde manier een beetje op een voetstuk te plaatsen, 't is toch ook zó gezellig samen), een mail in ware columnstijl. en dat heb ik niet zelf verzonnen dat laatste, want ons Pels beweerde dat ik als een volwaardige 'sex-in-the-city'-madam maar een nieuwe job als columnist moest gaan zoeken. toerisme en beleid overboord riep Cees erachteraan. (owla powla, dat weet ik nog zo niet). maar columns... hey waarom niet!

Houdt u vast (aan de takken van de bomen), want hier komen ze:

de zaza columns!

 

17:10 Gepost door zaza in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Geweldig, blijven aanvoeren die handel. Dit vrolijkt die ooh zo saaie werkdagen tenminste op. Ik kijk al uit naar je volgende stukje "literatuur" :-)

Dikke Xen
Pelske

Gepost door: Pelske | 14-11-07

veel blogplezier Hallo, ik wil je graag op deze koude donderdagmorgen ,( het weekend komt weer in zicht), welkom heten in het bloggenrijk en hoop dat je hier een fijne tijd
zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 15-11-07

Hey welkom welkom welkom
Ik heb je al in mijn blogroll toegevoegt zodat ik regelmatig naar hier kan kliken om alles te lezen.

Gepost door: luis | 15-11-07

Het is een heel leuk initiaf dat je zulke levendige verhaaltjes vertelt. Goed bezig :)

grt,

Martijn

Gepost door: Martijn | 03-12-07

De commentaren zijn gesloten.